santerihlm

Kaikki blogit puheenaiheesta Positiivisuus

Positiivista Suomessa?

Katsoin eilen aamulla valtionvarainministeri Petteri Orpon haastattelun Ylen Ykkösaamussa.. Orpo kertoi, että vuosi sitten vuoden 2017 budjettia laadittittaessa arvioitiin valtion velanoton tarpeeksi 4,5 miljardia. Nyt vuotta myöhemmin valtionkonttori arvio kuluvan vuoden velanottotarpeen 1,5 miljardia pienemmäksi, noin kolmeksi miljardiksi mm. paremman työllisyyskehityksen takia. Lopulliset luvut täsmentyvät ensi vuoden alussa.

Vähättelyn kulttuuri ja väärin menestyminen

Saara Aallon menestyminen kaupallisessa brittiläisessä formaattilaulukilpailussa on herättänyt monenlaisia reaktioita sosiaalisessa mediassa. Tai pääasiassa kahdenlaisia. On tykätty, tai sitten vähätelty. Olen lukenut kommentteja tyyliin: "karaokekisassa lauletaan", "jäi taas toiseksi", "enää pitäisi tietää kuka on Saara Aalto" ja tuskin olen edes raapaissut pintaa.

Itsenäisyyspäivän rauhoittaminen

Sosiaalisessa mediassa liikkuvien tietojen mukaan Suomen kansallismieliset piirit aikovat järjestää maamme pääkaupungissa Helsingissä itsenäisyyspäivänä erilaisia demostraatioita, mielenosoituksia ja jopa erikoisen kaupungin halki kulkevan soihtukulkueen, joissa osoitetaan huolestuneisuutta maamme tulevaisuudesta ja suunnitelmien mukaan myös osoitetaan kunnioitusta menneiden sukupolvien työlle.

Työelämän ilmapiiri on kiristynyt

Yhteiskunnassamme eletään vaikeita aikoja. Myös työelämän ilmapiiri on kiristynyt ja elämme ajatusharhassa,  joka korostaa tehokkuutta, tuottavuutta ja yksilön menestystä.

Minusta tämä harha on kuin rutto, joka on saanut ylivallan ja nakertaa hiljaa, mutta varmasti. Enää ei tunnu riittävän edes sanonta: "sen lauluja laulat kenen leipää syöt". 

Positiikkaa - Kohti paremmin voivaa yhteiskuntaa naisten koulutuksella

Minulle todettiin menneenä viikonloppuna, että politiikkaan täytyy olla muutakin näkökulmaa kuin positiivisuus. Mietin mielessäni, millaisen vaikutelman mahdoin antaa tuohon kommenttiin vain hymyillessäni ja nyökytellessäni. Ja samalla hetkellisesti ajatuksissani myös kyseenalaistin omaa ’katsontakantaani’ riittämättömänä. Ajatus oli kuitenkin vain hetkellinen, koska positiivisuuteni kumpuaa jo parinkymmenen vuoden takaa ja se on määriteltävissä tarkalleen yhteen pieneen hetkeen.

Valta saa valtaansa

Valta kiehtoo ja saa sitä hamuavat oikaisemaan mutkia suoraksi. Ainakin juhlapuheissa politiikan tekeminen perustuu avoimuuteen, rehellisyyteen ja tasapuolisuuteen. Monilla on kuitenkin käsitys, että politiikkaa tehdään tilanteen mukaan tarkoituksen pyhittävin keinoin. Monen mielestä yhteisten asioiden hoidossa puhutaan paljon, mutta tehdään liian vähän.

Valta saa valtaansa. Sitä on vain saatava lisää, jopa niin paljon, että tavoiteltavat asiat, edut ja keinot niiden saavuttamiseksi menevät usein henkilösuhteidenkin ohitse ja itse asema nousee itseisarvoksi.

Tunti lisää positiivisuuteen

Eräs kollegani tviittasi heti ylimääräisellä aamutunnilla näin: Suomalaisten pitäisi päästä eroon pessimistisestä ajattelusta. Positivismi synnyttää positiivisia ja eteenpäin vieviä juttuja.

Hyvin sanottu. Kiitos tuosta ja siitä innoitettuna käytän päivän ylimääräisen tunnin positiiviseen ajatteluun.

Positiivinen vai negatiivinen

Lyhykäinen vilkaisu ihmisten puheisiin antaa mielikuvan että positiivisella ja negatiivisella tarkoitetaan miltei mitä tahansa. Kilpaurheilijalle positiivisella tuloksella on negatiiviset seuraukset. Monelle positiivista on kaikki se mikä on hänelle mieluisaa. Negatiivisuuden peikko koetaan niin - kyllä vain - negatiivisesti että sillä on retorisessa katsannossa propagandista arvoa.

Suomalaiset keksi saunan - ruotsalaiset myi sen

Alussa oli vain suo, kuokka ja Jussi. Ja niin on lopussakin, joka on kohta edessä, ellei asenne muutu.

Mitä ei voi kuokkia, sahata tai hakata, ei meinaa Suomessa mitään. Kunnon työmiehet tekevät oikeaa työtä, jossa tulee hiki ja känsiä kämmeniin. Kynttilä pidetään vakan alla. Asioista ei tehdä numeroa. Ja liian pitkästä ilosta pitää tulla itku. Jos kohdalle sattuu onni,  niin sekin pitää kätkeä. Tai jos se on olemassa, niin se on aavan meren tuolla puolen, minne ei kuitenkaan koskaan pääse. Ja lopussa pitää kuolla köyhänä. Ihan niin kuin Koskelan Jussikin kuoli.

Sisun tilalle usko onnistumiseen

Väitän, että kulttuurin sisään rakentuneella asenteella on suurin vaikutus kulttuurin menestykseen muiden kulttuurien joukossa. 

Suomalainen sisu -asenne on perustaltaan negatiivinen: tuli mitä tuli kaikesta selvitään. Joo selvitään, mutta odotetaan kuitenkin aina pahinta. Salakavalasti olemisesta tulee kyräilyä, epäluuloista ja vihamielistä. Suomalaiseen kulttuurin syntynyt joutuu tekemään melkoisen työmäärän pystyäkseen omaksumaan ja ylläpitämään positiivisen asenteen elämänsä perustana.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä