santerihlm

Katkaise äärivasemmiston tie kunnallisvaaleissa

  • Kuvassa selin yksi Vasemmistoliiton  Helsingin ehdokkaista anarkistiporukassa.
    Kuvassa selin yksi Vasemmistoliiton Helsingin ehdokkaista anarkistiporukassa.

Äärivasemmisto on hivuttautumassa kunnanvaltuustoihimme Vasemmistoliiton siivessä suurimmissa kaupungeissa.

Kuvassa on yksi Helsingin tunnetuimmista Vasemmistoliiton ehdokkaista selinkääntyneenä Antifasistisen toiminnan bannerien edessä. Antifasistinen toiminta (Antifaschistische Aktion, AFA) on militantti äärivasemmistolainen anarkistiryhmä, joka kannattaa omankädenoikeutta demokraattisten toimintaperiaatteiden sijasta.

Ruotsissa AFA on syyllistynyt useisiin väkivaltarikoksiin, esimerkiksi vuonna 2009 Kansallisdemokraattien Vávra Suk oli murhayrityksen kohteena. Lisäksi ryhmittymä on hyökännyt esimerkiksi maahanmuuttoasioista päättäneiden tuomareiden koteihin.

Suomessa vastaavasti anarkistit ilmoittautuivat syyllisiksi kesällä 2011 raideliikenteeseen isoja ongelmia aiheuttaneseen turvalaitekopin tuhopolttoon.

Vasemmistoliitto ei ole irtisanoutunut äärivasemmistolaisesta siivestään, vaan juuri tänään puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esiintyi televisiossa Iltalehden mukaan sakkoihin tuomitun anarkistitaitelija Jari Leinosen suunnittelemaan paitaan sonnustautuneena. (IL: Ministerin paita kohahdutti)

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Martti Korhonen ei olisi varmasti hyväksynyt tällaista väkivaltaisen anarkismin hivuttautumista puolueseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Jorma Laine

Itse asiassa.... kaikki toiminta.. tai edes mielipideilmaisu, johon voidaan liittää etuliite "Ääri" on ihan yhtä tuomittavaa ja siitä pitää sanoutua irti.

Oli se sitten vasemmalla, oikealla tai vaikka keskustassa. Vihreä, punainen tai riemunkirjava, Kristillinen, islamilainen hindulainen... uskonnollinen yleensäkään.

Ääriliikkeet on aina saatanasta, eikä niistä ole missään vaiheessa maailmanhistoriaa ollut minkäänlaista hyötyä ihmiskunnalle.

Paitsi ehkä äärikeskustan päiväkotiosaston "Jyrkkä Ehkä"-sloganista.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Dan Koivulaakso elää kyllä omissa harhoissaan äärioikeuston suhteen.

Santeri Halmetoja

'Harhoillahan' ruokitaan omaa kannatusta, eli luodaan kuva uhasta mikä pelaa omaan pussiin. Tämä toimii niin äärivasemmalla kuin -oikealla. Siitä voikin muodostua vaarallinen kierre.

Eihän voi mennä niin, että äärivasemmisto ilmoittaa vaan "ne alotti eka!" ja sillä perustelevat oman radikalisoitumisen ja jopa väkivaltaisuuden.

Lauri Korhonen

Alkaa pikkuhiljaa kuva tarkentua. Ei montaa hetkeä kun täälläkin veikkailtiin yhteiskuntarauhan pikaista järkkymistä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Justhan me saatiin rauhan nobel!

Lauri Korhonen

Taisi mennä äärivasemmistolta ohi?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Koivulaakso ei todennäköisesti ole tullut ajatelleeksi sitä mahdollisuutta, että keräillessään kannatusta lietsomalla vielä anarkomarkoja marginaalisemman porukan eli "äärioikeiston" uhasta, hän luo tilannetta jossa voi pian ryhtyä pelkäämään omia kannattajiaan sikäli kun mihinkään päättävään asemaan päätyy. Anarkomarkon sytytyslanka on lyhyt ja sytytys muutenkin pätkii, niin sikäli kun Dan kaverinsa Arhinmäen tapaan junailee kavereitaan pelipaikoille ja syytää etuuksia muusikkokavereilleen, huomaa anarkomarko tulleensa taas huijatuksi ja Koivulaaksonkin sulautuneen osaksi hänen vastustamaan establishmenttia. Silloin alkavat Koivulaakson ikkunat helistä ja saattaa tulla mieleen kannattiko moista porukkaa kosiskella tukijoikseen.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Juuri näin. Suomessa on kait muutamia kymmeniä henkilöitä, jotka täyttävät äärioikeustolaisen oikeat vaatimukset.

Koivulaakso kavereineen voisi oikeasti parantaa näiden anarkisten sosiaalisia oloja vastustamalla oppositiossa hallituksen suurpääoman tukea.
Sen sijaan riehutaan talon, kadun ja muissa rähinävaltauksisa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Koivulaakso ja Arhinmäki ovat mielestäni sanoutuneet irti perinteisestä työväenliikkeestä.

Toimituksen poiminnat