santerihlm

Suomenruotsalaisten keskuudessa muhii kielivihaa

Eilen Yleisradio uutisoi Ahvenanmaan maakuntahallituksen ja elinkeinoelämän järjestön haluavan siivota suomenkieliset nimet pois kartalta. Ilmeisesti tämä on on polttava aihe saariryhmässä. Ahvenanmaan paikannimistä käytetään tasan kahta suomenkielistä nimeä: Ahvenanmaa ja Maarianhamina. Muista suomenkielisistä nimistä, joita käytettiin esimerkiksi 20-luvulla on luovuttu koska ne eivät vakiintuneet. Maarianhamina-nimi on taasen Kotuksen mukaan ollut käytössä suomeksi jo 1600-luvulta.

 

Suomen kieli on Ahvenanmaan maakunnassa vähemmistön asemassa hieman yli 5 prosentin osuudella. Kuitenkaan kellään muulla kuin ruotsinkielisellä ei ole oikeutta saada palveluja omalla kielellään. Muita kieliä ei saa käyttää, koska ruotsin kieli on niin hieno ja tärkeä ettei sitä saa käyttää yhtään vähemmän. Varsinainen Impivaara!

Ahvenanmaan elinkeinoelämän edustajat tekivät Maanmittauslaitoksesta kantelun oikeusasiamiehelle. Suomenkieliset paikannimet kuulemma pilaavat Ahvenanmaan brändiä. Olisi mielenkiintoista, jos joku sanoisi jonkun toisen vähemmistökielen pilaavan jonkun asian brändiä manner-Suomessa. Sehän olisi rasismia?

 

Kaksi suomenkielistä nimeä ärsyttävät ahvenanmaalaisia niin paljon, että niistä on ehdottomasti päästävä eroon. Onko suomen kieli heidän mielestään todellakin niin vastenmielinen? Miksi minulla ei ole mitään ongelmaa sen kanssa, että ruotsiksi Oulu on Uleåborg vaikka se on yksikielisesti suomenkielinen kaupunki yksikielisessä maakunnassa?

 

Monet luulevat, että ns. kielikysymyksessä ei ole ruotsinmielistä populistista faktiota. Kyllä on, ja jopa rasistinenkin. Kuka muistaa vielä Finlandssvensk samlingin Ida Asplundin? Hänen toimintaansa kuvattiin etnonationalistiseksi. Muutakin vihamielisyyttä suomenkielisiä kohtaan esiintyy edelleen.

 

Hufvudstadsbladetin artikkelissa oli mielenkiintoista lukea kommentteja. Keskustelu on käynyt kuumana Ahvenanmaan ehdotuksesta: jo yli 270 kommenttia. Yksi ainoista omalla nimellään kommentoineista, Aarne Halén, kertoo pettyneensä kommenttien tasoon ja pitävänsä esitettyjä mielipiteitä nurkkakuntaisina ja kapeakatseisina.

 

Tässä muutama eniten tykätty kommentti uutisen alta suomennettuna:

Ahvenanmaa laittaa suomenkieliset omalle paikalleen! Hyvä! (7 tykkäystä)

Miksi HBL näyttää suomenkielisiä mainoksia? Boikotoikaa näitä tuotteita! (4 tykkäystä)

Ahvenanmaa on ollut aina ruotsinkielinen -- Ei ihme etteivät ihmiset halua paikannimiä vieraalla kielellä. (15 tykkäystä)

Ahvenanmaan pitää mennä EU-tuomioistuimeen, että sen vanhat paikannimet saavat olla rauhassa. (7 tykkäystä)

Ahvenanmaalaiset ovat esimerkki kaikille suomenruotsalaisille, he taistelevat heidän kielensä, kulttuurinsa ja etiikkansa puolesta. (26 tykkäystä)

On mielenkiintoista nähdä, kuinka pienen saarivaltion ylpeys saa vihaa niskaansa. Mikä teitä suomenkielisiä vaivaa? Pitäisikö lisätä uusi oppiaine; ITSELUOTTAMUS? (18 tykkäystä) 

--Anteeksi teille, mutta suomen kieli on vähemmistökieli. Ruotsia puhutaan enemmän maailmassa. (16 tykkäystä)

Hyvä ahvenanmaalaiset! Olette ylpeitä ruotsalaisia ja kokonaan ruotsinkielinen maa, joten miksi teille pitäisi pakottaa suomenkielistä roskapuhetta? (15 tykkäystä)

Miksi suomenkielisillä on mania suomentaa kaikki- se voidaan selittää vain alemmuuskompleksilla. (23 tykkäystä)

 

Pahimmat vihanpurkaukset oli jo poistettu täksi päiväksi ylläpidon toimesta. Tämä kaikki siitä, että suomenkielisissä kartoissa lukee kaksi paikannimeä suomeksi (google.fi, ei google.com).

 

Se, joka luulee ettei ruotsinkielisten keskuudessa ole kielivihaa, ei ole yksinkertaisesti luultavasti lukenutkaan juurikaan ruotsiksi mitään. Näitä tiukkoja mielipiteitä kielikysymykseen on molemmilla puolilla. Ja ikävä kyllä, tämä kielikysymys näyttää koko ajan vain kiristyvän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Suomen ruotsalainen kansanpuolue on avoimesti suomalaisvastainen (anti-finsk) puolue. Sen lähtökohdat ovat juuri freudenthalilaisessa ideologiassa.

On syytä muistaa,että Rkp on muodostanut yhdessä Ahvenanmaan edustajan kanssa eduskuntaan ruotsalaisen eduskuntaryhmän. Jos Rkp haluaisi tehdä pesäeron Ahvenanmaan kielipolitiikkaan niin Ahvenanmaan edustaja ei olisi Rkp:n vetämässä ruotsalaisessa eduskuntaryhmässä.

On myös aika hassua,että suomalainen eduskuntaryhmä puuttuu Suomen eduskunnasta.

Kaikki muut eduskuntapuolueet ovat kaksikielisiä paitsi Rkp. Silti Rkp pitää eniten meteliä kaksikielisyydestä.

On syytä pohtia onko ruotsinkielisessä kulttuurissa erilainen rehellisyyskäsitys kuin suomenkielisessä kulttuurissa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ahvenanmaan keskelle on porattava reikä, niin että vesi pääsee pulppuamaan,-ja hukuttamaan koko saaren.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Ahvenanmaalaiset ovat esimerkki kaikille suomenruotsalaisille, he taistelevat heidän kielensä, kulttuurinsa ja etiikkansa puolesta. (26 tykkäystä)

On mielenkiintoista nähdä, kuinka pienen saarivaltion ylpeys saa vihaa niskaansa. Mikä teitä suomenkielisiä vaivaa? Pitäisikö lisätä uusi oppiaine; ITSELUOTTAMUS? (18 tykkäystä)

--Anteeksi teille, mutta suomen kieli on vähemmistökieli. Ruotsia puhutaan enemmän maailmassa. (16 tykkäystä)

Hyvä ahvenanmaalaiset! Olette ylpeitä ruotsalaisia ja kokonaan ruotsinkielinen maa, joten miksi teille pitäisi pakottaa suomenkielistä roskapuhetta? (15 tykkäystä)

Miksi suomenkielisillä on mania suomentaa kaikki- se voidaan selittää vain alemmuuskompleksilla. (23 tykkäystä)"

Nämä ovat kyllä aika mielenkiintoisia kommenteja! Kuvastaa selvästi kuinka suomenruotsalaisilla on ylimielinen asenne meihin suomenkielisiin. Ovathan osa näistä kommenteista esiintyneet jo aikaisemminkin, mutta näin yhteen koottuna ne näyttävät kyllä aika pahoilta. Tuo huonon itsetunnon- ja allemmuskompleksin syytös taitaa nyt kiertyä teille itselle takaisin, kun aletaan puhua Suomen enemmistön kielestä, arvoista ja kulttuurista?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Suomenkielisiä vastaan käydään Rkp:n johdolla eräänlaista psykoterroria.

Olen vuosikymmeniä seurannut Rkp:n äänenkannattajalehtiä ja tuo mitä aloituksessa on kirjoitettu on totta.

Vaalien alla Rkp:n lehdistössä (Hbl,Vbl erityisesti) on aina hyvin hyvin agressiivisia suomalaisvastaisia (anti-finsk) kirjoituksia pääkirjoituksia myöten.Niiden avulla mobilisoidaan ruotsikkoja äänestämään Rkp:tä.

Rkp:n lehdistössä on myös säännönmukaisesti muiden puolueiden johtoa vakuuttamassa tukeaan Rkp:n kieli-ideologialle.

Siellä olen hämmästykseni saanut lukea esim. iisalmelaisen Seppo Kääriäisen vakuuttelua kuinka tärkeää pakkoruotsi on. En usko että Kääriäinenkään on äänestäjiltään Pohjois-Savossa sellaista valtakirjaa saanut,mutta kielimuurin takana on hyvä kieroilla.

Siellä on ollut demareiden rkp:läiset kuten Urpilainen, Lipponen, Jacob Söderman, Taru Feldt-Ranta jne.

Kokoomuksesta Sasi,Katainen tulee mieleen.

Minkä puolueen väkeä Rkp:n lehdistössä ei ole ollut vakuuttamassa tukeaan Rkp:n kielipolitiikalle? Arvatkaa. Sen puolueen jota Rkp:ssä vihataan eniten juuri siitä syystä. Sen ainoan oikean länsimaistyyppisen oppisitiopuolueen edustajat puuttuvat. Että on olemassa oppositiokin Suomessa. Sille onkin ilkuttu oikein urkalla. On se niin omituinen ilmiö:)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Ruotsinmieleinen Åland on Maailman keskipiste:

http://www.posten.ax/files/ehandel_karta_400px.jpg

Siitäkö johtuu fennomaanien alemmuuskomplexi?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Tuskinpa kukaan selväjärkinen ihailee pohjoismaiden ainoaa virallisesti muukalaisvihamielistä aluetta. Ei se ainakaan kunniaa tuota ruotsinkieliselle kulttuurille. Päin vastoin.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Wikipedia: "Harva tietää, että ahvenanmaalaiset ovat kotoisin 84 eri maasta ja että siellä puhutaan 52 eri kieltä. Noin kolmasosa asukkaista on syntynyt muualla kuin Ahvenanmaalla.
Muuttoliike niin Ahvenanmaalle kuin sieltä pois on vilkasta. Ruotsi on säilyttänyt vuosisadat asemansa Ahvenanmaalaisten uutena kotimaana. Viime vuosina sinne on muuttanut 60 prosenttia lähtijöistä. Suomikin kiinnostaa, noin 40 prosenttia löytää manner-Suomesta uuden kotipaikan".

Tuo Ahvenanmaan ongelma ratkeaa parissa vuosikymmenessä tällä muuttovauhdilla. Populaatio on vain 26. 000 ja heistäkin jo joka kolmas on syntynyt muualla kuin Ahvenanmaalla. 20 vuoden kuluttua siellä on enemmän kiinalaisia kuin alkuperäisiä Tove-mammanpoikia.

Hyvä näin, olen aina tykännyt kiinalaisista: ahkeria ja suvaitsevaisia ihmisiä ja tulen menemään mielelläni kiinankurssille.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ahvenanmaalla on tehty selväksi keitä siellä vihataan eniten. Ålands tidningenissä asiasta on keskusteltu ja sieltä on tiedot.

Esim. kurdiperheiden lapset saavat oman äidinkielensä opetusta Ahvenanmaan kouluissa. Tosin sitä ei kutsuta tietenkään äidinkieleksi,vaan kotikieleksi. Vain ruotsin kieli on äidinkielen asemassa Ahvenanmaan koulujärjestelmässä.

Suomenkielisten ahvenanmaalaisten lapsille ei anneta oman äidinkielen opetusta ja maakuntahallitus perusteli sitä sillä,että suomenkieliset eivät ole maahanmuuttajia Ahvenanmaalla ja tietävät muuttaessaan Ahvenanmaalle että se on yksikielinen alue.

Siis lapsetkin "tietävät". Ahvenanmaalla on vajaa 2000 suomenkielistä. Kielisyrjintä opetuksessa on suunnattu nimenomaan heitä vastaan.

A. Salminen

Stefan H. Tallqvist ei selvästikään ole koskaan käynyt maantiedon tunneilla, kun hänen koko maailmansa on tässä :-))

http://www.posten.ax/files/ehandel_karta_400px.jpg

Jarmo Makkonen

Kyllä tuo kaikki tiedossa on niillä jotka ovat osallistuneet pakkoruotsikeskusteluihin, ruotsinkielisten ylimielinen asenne toimii kai jonkinlaisena suojauksena. Pelkäävätkö että totuuden paljastuttua heidät heitetään suoraan länsimereen vai etuoikeuksien menettämistäkö vain pelkäävät. Faktahan on että media ja poliitikot ovat suojanneet hurreja aina ja vasta netin avulla rehellistä tietoa on voinut levittää avoimesti.

Jyri Terttu

Eikös Tv:n pakkoruotsikeskustelussa joku Pelle Svensson näyttänyt meille suomalaisille keskisormeaan? Onko pressavaalien svekomaanien umpisurkea menestys raivon syynä?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Se oli Rkp:n puoluesihteeri Björn Månsson. Toimittajat eivät uskaltaneet siitä riekkua toisin kun jos keskaria olisi näyttänyt Perussuomalaiset-puolueen puoluesihteeri.

Jari Jakonen

http://youtu.be/nJUckedgZfI

Iltalehti, http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010120112795914_u...

"Katsojat ja kanssaväittelijät hieraisivat tiistaina silmiään, kun rkp:n eduskuntaryhmän pääsihteerillä Björn Månssonilla nousi keskisormi pystyyn kesken kiihkeän sananvaihdon.

Månsson osallistui tiistaina TV2:sen A-tuubi-ohjelman Pakkoruotsi-iltaan.

Osa studiovieraista reagoi kansainväliseen käsimerkkiin naurahtamalla, eikä ele jäänyt huomaamatta juontajiltakaan.

- Nyt näyttää Harri Ollille pian, jos tuota sormea heiluttaa, juontaja Salla Paajanen tokaisi naureskellen.

Keskustelu kuitenkin jatkui keskeytyksettä. Iltalehden tavoittaman Månssonin mukaan kyse oli tahattomasta virheestä."

kati sinenmaa

Varmasti ruotsinkielisissä kartoissa ne nimet ovat jo ruotsiksi, mutta turha tulla urputtaa, että suomenkieliset kartat pitää muuttaa ruotsalaisiksi. Kartan mukaan menen Maarianhaminan kautta Tukholmaan, en suinkaan till Stockholm via Mariehamn....

Suomenruotsalaiste eivät nähträvätsi vielä ole lukeneet AAA-blogiani:
http://sinenmaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85884-suo...
http://sinenmaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87450-mik...
http://sinenmaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89056-nai...
http://sinenmaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/96963-onn...

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Edellinen kirjoittaja (J. Makkonen) osuu oikeaan: ruotsinkieliset ovat paniikissa, kun pelkäävät, että median sensuuri ei enää internetaikana tehoakaan vaan kansa alkaa saada surkeasta kielipolitiikastamme oikean kuvan. Tällaiset US:n tapaiset sensuroimattomat netin keskustelupalstat eivät hetkessä tavoita koko kansaa, mutta tieto ruotsinkielisten etuoikeuksista ja suomenkielisten kyykyttämisestä leviää kaiken aikaa yhä laajemmalle.

Ruotsinkielisten kellokkaat tietävät, että heidän valtansa säätiöitten miljoonista ja uhkailuista huolimatta alkaa lähestyä loppuaan. Jonkin vuoden päästä tulemme näkemään myös surkuhupaisia takinkääntöjä, kun rähmällään olleet suomenkieliset poliitikot alkavat selitellä, että oikeastaan he ovat aina olleet sitä mieltä, että pakkoruotsi on poistettava ja koko Suomen kaksikielisyys on ihan tarpeetonta.

Suomen todellinen itsenäistyminen alkaa olla jo lähellä.

Tapio Vehmaskoski

Haloo kaikki ylireagoijat niin suomen- kuin ruotsinkielisetkin hellittäkää hetkeksi.

Ahvenamaalla on yhteensä 28 361 henkeä. Se on 0,5252037 % koko Suomen väestöstä.

Saman verran löytyy meillä löyhäpäitä, joka junaan. En nyt tarkoittanut, että kaikki Ahvenanmaalaiset olisivat sellaisia. Jokunen (siis löyhäpää) kuitenkin löytyy joka maakunnasta.

Suhteellisuudentajua kansalaiset.

Santeri Halmetoja

Tiedän tämän, eikä minkään lehden kommenttiosioista pidä vetää mitään pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tämän kirjoituksen tarkoitus olikin kurkistaa kielimuurin toiselle puolelle. Kaikki meistä tietävät minkälaista kovaa retoriikkaa on käytetty suomeksi, ja samalla voi olla sellainen illuusio ettei kovia asenteita esiintyisi ruotsinkielisten keskuudessa. Minusta tuntuu, että ruotsin kielen puhujamäärä on historian saatossa jatkanut vain laskemistaan ja kovat asenteet ovat tästä syystä vain lisääntyneet.

Useasti kielikeskustelussa kuulee, että "fennomaanit" ovat sotajalalla. Nämä kirjoitukset me tiedämme. Mutta kun kurkistaa aidan toiselle puolelle niin ilmeisesti myös "svekomania" elää ja voi hyvin, jos tällaisia 1800-luvun termejä halutaan käyttää.

Tällainen taustalla ollut kielikysymys on pysynyt voimissaan Suomessakin pitkään. Ei Kanadan ja Belgian kaksikielisyys täysin kiistattomiakaan ole. Belgiassahan ei kunnolla saada hallituksia edes muodostettua.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Ahvenanmaalla on myös 17 kuntaa.
Ahvenanmaata avustetaan verovaroista eniten.

Sammattiin asennellaan ruotsinkielisiä kadunnimiväännöksiä koko ajan.
Ahvenanmaalla suomenkieliset paikannimet poistetaan käytöstä.

Kielipuolue?, ei vaan vähemmistörasismipuolue.

Tapio Vehmaskoski

Heh, onhan se tietysti huvittavaa tasaisella jaolla jokaisessa kunnassa olisi 1668 henkeä. Ei ihan kaikki mahdu kunnantoimistoon.

Oikeasti kommentoituna tällaiset älyttömyydet saa järjestykseen eduskunnan kautta. Se edellyttää, että ehdokkailta ja puolueilta vaaditaan ennakkoon kannanottoa asiaan ja edellytetään muutosta Suomen vähemmistölakeihin. Niin ja äänestetään niitä ehdokkaita ja puolueita, jotka haluavat muutosta.

Hyvä on tietysti pitää asiaa esillä blogeissa, mutta sillä ei saa muutosta. Pelkästään vihaiset ihmiset nimittelee toisiaan eikä ole mukavaa olla vihainen.

Pekka Manner

Hurrit ovat aina vihanneet suomalaisia, heidän pääideologinsa on edelleen rasisitinen Freudenthal.

Tässä suomenruotsalaisuuden ydintä:

"Ruotsia puhuva sivistynyt luokka kuuluu ruotsalaiseen kansallisuuteen, joka näin ollen oli ollut ja on edelleenkin valtiaskansa."
"Suomalaiset eivät olleet voineet, rotunsa jäsenkansaa kun olivat, luoda ennen ruotsalaisten valloitusta mitään omintakeista kulttuuria"
"Historiasta tiedämme, että niillä kansoilla, jotka kuuluvat turaanilaiseen kansansukuun, ei ole mitään erikoisia luonnonlahjoja itsenäiseen edistymiseen sivistyksen eikä viljelyksen alalla."
"Elleivät suomalaiset ja unkarilaiset olisi jo kehityksensä varhaisessa vaiheessa joutuneet tekemisiin itseään sivistyskykyisempien kansojen kanssa, olisivat ne raakalaisimmat kaikista."
"Ei mikään muu kansa Euroopassa ole osoittanut niin vähän taipumusta itsenäiseen asemaan kansojen joukossa kuin suomalainen ja ylipäänsä koko turaanilainen suku."
"Älyllisessä suhteessa suomalaiset eivät vielä vetäneet vertoja muille kansoille."
"Ruotsalaisen talonpojan mielestä suomalainen ammattitoveri on alempi olento, erämaiden pölkkypää, joka kaikissa suhteissa on hänestä jäljessä."

Jyri Terttu

Mielenkiintoista ahvenanmaalaisten suomalaisvihassa on se, ettei heillä ole pakkosuomea. Manner-Suomessa taas on pakkoruotsi joka paikassa, vaikkei olisi ruotsia puhuvaa nähty vuosisatoihin. Siinä on selvä ero.

Jari Jakonen

Heikki Hyötyniemi puhui hyvin projisoinnista tähän vihaiseen pirttihirmuumme liittyen. CD-Perussanakirjani sanoo projisoinnin sanakirjamerkityksestä: kielikuvana heijastaa, esim. kirjailija on projisoinut päähenkilöön oman itsensä.

---

"Olin taannoin yksissä naisystävän kanssa, jota vaivasi mustasukkaisuus. Jos kerroin että töissä oli ollut hauskaa, hän selvästi vaivautui. Eräänä päivänä hän sitten sanoi etten saa olla tekemisissä naispuolisten työkavereideni kanssa. Luulin sitä vitsiksi ja nauroin hänelle päin naamaa. Mutta hänpä loukkaantui verisesti - hänen todellisuudessaan pelko oli perusteltu. Kyse taisi olla projektiosta: hän heijasti omat käyttäytymisen mallinsa minuun. Hän epäili minua pettämisestä, koska asia kiehtoi häntä itseään.

Suomessa on yhä oikeaa rasismia. Asenteet tulevat pintaan sliipatun ulkokuoren läpi vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi perussuomalaisten suosion pelottavasti kasvaessa viime keväänä. Stefan Wallin tuli todenneeksi, etteivät perussuomalaiset ole vielä tottuneet "möbleerattuihin huoneisiin"; Jörn Donner puolestaan kertoi, kuinka "apinat ovat laskeutuneet puusta".

Rasismi on pohjimmiltaan sitä, että toisenlaisia ihmisiä pidetään itseä huonompina. Suomenkielisiin projisoidut rasismisyytökset kuulostavat niin absurdeilta, koska suomalainen ei todellakaan pidä itseään muita parempana!

On häpeäksi suomalaiselle demokratialle, että ollaan naimisissa tällaisen pirttihirmun (RKP) kanssa ja annetaan sen sanella säännöt. Asiat eivät itsestään parane, siinä ei auta vaikka kuinka nöyräksi rupeaisi. - En minäkään sen silloisen naisystävän kanssa pitkään ollut."

http://heikkihyotyniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9...

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Mutta missä on Pekka Siikala & Paremmisto?

Voisiko joku Teistä Ylhäisistä vaivautua selittämään miten asia oikeasti on?

Jotenkin tämän on oltava persujen syytä.

Ja Tappio Oksasen ei tarvitse vaivautua.

Kalle Lehtonen

Tuossa Affenanmaalaisten reaktiossa voi hyvinkin olla kyse siitä että pelätään tulevan ilmi saarimaakunnan olleen alunperin suomenkielinen suomalaisine paikannimineen.

A. Salminen

Suomenruotsalaisuus ammentaa ja on aina ammentanut voimavaransa rasismista, ylimielisestä suhtautumisesta suomenkielisiin.

Markus Lehtipuu

Turhanpäiväistä vihanlietsontaa syntyperäisiä Suomen kansalaisia kohtaan.

Antakaa hurrien olla.

Jos jotakin on oppimista: tehdään manner-Suomesta samantyyppinen paratiisi kuin Ahvenanmaasta. Siivotaan pihapiirit, vedetään kotiinpäin.

Ei siinä muuta tarvita, kaikkein vähiten kateutta, katkeruutta ja kaunaa!

Santeri Halmetoja

Mietin, että olisin voinut nimetä tämän kirjoituksen myös että "SuomenruotsalaistenKIN keskuudessa muhii kielivihaa". Se tässä oli se pointti. Sekä fenno- että svekopöntöt kuplivat, it takes two to tango.

Toisaalta kommentistasi tulee mieleen aika absurdi tilanne. Onko se vihanlietsontaa, jos tuo esille Hbl:n kommenteissa ollutta vihanlietsontaa?

A. Salminen

En ymmärrä koko kieliviha-argumenttia. Kyse ei ole ruotsin kielestä tai suomenruotsalaisista kansanryhmänä. On kuitenkin oltava selkärankaa, kypsyyttä ja rohkeutta olla realisti ja katsoa silmiin sitä totuutta, millainen ajatusmaailma suomenruotsalaisuutta on historiassa kantanut, kantaa edelleen ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Annetaan vain "hurrien" olla, mutta älkää luulko, että "hurrit" sillä antavat suomenkielisten olla rauhassa "kaksikielisyyden rikkaudelta".

A. Salminen

Kun "hurrin" antaa olla, niin hurri ei kuitenkaan anna suomenkielisten olla, vaan hurri on tyytyväinen vasta, kun suomenkieliset ovat puolihurreja. Hurri kun ei voi asua maassa, jossa hurria ei pidetä parempana kuin suomenkielistä. Hurri ei kestä sitä. Onnea kuitenkin yrityksellesi.

A. Salminen

416 kommenttia tähän mennessä!

http://hbl.fi/nyheter/2012-03-12/yle-aland-vill-st...

Tallentakaa kommentit (Save page as...) todisteena suomenruotslaisten asenteesta, ennen kuin loputkin kommentit sensuroidaan.

Stacy Siivonen

Täällä rannikkoseudulla puhutaan sellaista pahaa, että ruotsinkieliset blokkaavat työpaikat suomenkielisiltä. Työssä pitää olla vähintään kaksikielinen, pakkoruotsista ei ole siis mitään hyötyä.
RKP:kin on omituinen yhden asian liike. Kun kohta kunnassa se on suurin puolue, herää suomenkieliselle se kysymys, mitä se näin suomenkielisen kannalta oikein ajaa? Mitä RKP:n politiikka käytännössä on?

Stacy Siivonen

Brändö = Präntiö[4]
Eckerö = Ekkerö[5]
Föglö = Föklö[6]
Geta = Jeeta[4], alkuperäinen nimimuoto Lars Huldénin teorian mukaan Kaita[1]
Hammarland = Hammarlanti[4], puhekielessä Hammarla[7]
Jomala = Juomala, Juumala (=ehdotettuja rekonstruktioita nimen oletetulle suomenkieliselle muodolle)[8]
Kumlinge = Kumlinki[9], Kumloinen[4]
Kökar = Köökari[10][11]
Lemland = Lemlanti[12]
Lumparland = Lumparlanti[13]
Mariehamn = Maarianhamina
Saltvik = Saltviikki, Saltiola[4]
Sottunga = Sottunka [14]
Sund = Suntti[15]
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ahvenanmaan...

Tapio Vehmaskoski

"...Wallin leikkaisi ay-jäsenmaksujen verovähennystä
Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Stefan Wallin on väläyttänyt ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden leikkaamista yhdeksi valtiontalouden säästökeinoksi.
Taloussanomat
13.3.2012 19:47
103
Puolustusministeri Wallin esitteli säästölistansa puheessaan Paraisilla. Wallin olisi valmis keskustelemaan muun muassa arvonlisäveron ja ylimpien marginaaliverojen nostamisesta ja työmatkojen omavastuun korottamisesta.

Wallin sanoi, että hallituspuolueiden on nyt laitettava ideologiset silmälasinsa sivuun...."
*************************************

Pitää olla aktiivinen ja esittää vastapainoksi Wallinin ehdotuksiin mm. säästökohteita Ahvenanmaahan, kieli-, ja vähemmistölakeihin liittyen jne.

Wallinhan itse ehdottaa:
"...nyt laitettava ideologiset silmälasinsa sivuun...."

Tätä vartenhan meillä on media, eduskunta, hallitus ja tietysti me blogistit.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

http://www.hs.fi/kotimaa/Maakuntahallitus+Kiista+s...

Ahvenanmaa pahoittelee väärinkäsitystä. Voitte rauhoittua jos haluatte.

Jari Jakonen

Helsingin Sanomien 'Maakuntahallitus: Kiista suomenkielisistä paikannimistä väärinkäsitys' 14.3.2012 artikkelissa todetaan:

""Me emme halua poistaa suomenkielisiä nimiä. Sen sijaan haluamme, että myös ruotsinkieliset nimet näkyvät kartoissa", sanoo maakuntahallituksen viestintäpäällikkö Björn Häggblom. Hänen mukaansa kansainvälisissä karttapalveluissa, esimerkiksi Google mapsissa, ahvenanmaalaiset paikannimet ovat vain suomen kielellä."

Kun tarkastelemme sekä maps.google.com että maps.google.fi karttoja Ahvenanmaan kohdalta vastaavassa http://g.co/maps/3ys9m ja http://g.co/maps/vngxp järjestyksessä, niin voidaan todeta, että Ahvenanmaan paikannimistö on ilmaistu vain ja ainoastaan ruotsinkielellä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: Ahvenanmaan itsehallinnollisen maakunnan hallintokeskuksen nimi on ilmaistu muodossa Maarianhamina eikä Mariehamn.

Helsingin Sanomien uutisoima maakuntahallituksen viestintäpäällikön Björn Häggblomin "Me emme halua poistaa suomenkielisiä nimiä. Sen sijaan haluamme, että myös ruotsinkieliset nimet näkyvät kartoissa" lausunto ei siten pidä paikkaansa.

Vielä yllä olevaan tarkasteluun liittyen voidaan kiinnittää huomiota siihen, että kansainvälisen maps.google.com selainikkunan otsikkona on 'åland' ja maps.google.fi selainikkunan otsikkona on 'ahvenanmaa'.

---

Mutta pitääkö sen sijaan paikkansa, kuten YLE http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/03/ahvenanmaa_h... 12.3.2012 uutisoi, että Ahvenanmaan elinkeinoelämää edustava Näringslivet i Åland on kannellut Maanmittauslaitoksesta oikeusasiamiehelle?: "Rikomme kuulemma kielilakia ja tahraamme Åland-brändiä, sanoo Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Jarmo Ratia."

Tämän Ahvenanmaan brändiä loukkaavan kantelun on asiaa koskevan uutisoinnin perusteella perustuttava siis siihen, että Googlen kartoissa lukee Maarianhamina eikä Mariehamn muuten kokonaisuudessaan ruotsinkielisessä paikannimiympäristössä.

EDIT:
Vai pitääkö tämä maakuntahallituksen viestintäpäällikön ilmeisen taitavasti muotoiltu "Me emme halua poistaa suomenkielisiä nimiä. Sen sijaan haluamme, että myös ruotsinkieliset nimet näkyvät kartoissa" lausunto sittenkin teknisesti ottaen paikkansa...?

Mutta eikö silloin lausunnon olisi pitänyt kuulua yksikössä: "Me emme halua poistaa suomenkielistä nimeä. Sen sijaan haluamme, että myös ruotsinkieliset nimet näkyvät kartoissa" Hmm...

EDIT:
Artikkelin runkotekstin "Hänen mukaansa kansainvälisissä karttapalveluissa, esimerkiksi Google mapsissa, ahvenanmaalaiset paikannimet ovat vain suomen kielellä." virke on toki virheellinen, mutta onko tämä virke Hesarin artikkelitoimittajan omatulkinta - joskin juuri taitavan viestintäpäällikön haluaman mielikuvan mukainen...

Jari Jakonen

Arkistoinnin vuoksi tähän yhteyteen esille seuraavat.

---

Savon Sanomat 15.3.2012:

Ahvenanmaan maakuntahallitus haluaa sittenkin eroon suomenkielisistä paikannimistä.

Hallintojohtaja Arne Selander oikoo viestintäpäällikkö Björn Häggblomin sanomisia, joiden mukaan nimijupakassa on kyse väärinkäsityksestä.

- Meidän mielestämme nimien pitää olla vain ruotsiksi, ja meillä on tukenamme perustuslaki ja ennen kaikkea itsehallintolaki, Selander sanoi STT:lle.

Häggblom sanoi eilen, ettei Ahvenanmaa halua poistaa suomenkielisiä nimiä. Sen sijaan se haluaa, että myös ruotsinkieliset nimet näkyvät kartoissa.

Selanderin mukaan viestintäpäälliköllä ei ollut tiedossa Ahvenanmaan maakuntahallituksen kirje, jossa se vaatii Maanmittauslaitokselta, että kaikki maakunnan paikannimet pitää merkitä vain ruotsiksi. Kirje on lähetetty elokuussa.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/ahvenan...

---

YLE Uutiset / Heidi Asplund:

Maanmittauslaitos: "Tässä yritetään lietsoa kieliriitaa"

Maanmittauslaitos on ilmoittanut Ahvenanmaan maakuntahallitukselle tänään perjantaina, ettei se aio poistaa suomenkielisiä paikannimiä maakunnan virallisista kartoista. Ahvenanmaan maakuntahallitus on vaatinut tätä kielilakiin ja itsehallintolakiin vedoten.

Maanmittauslaitoksen pääjohtajan Jarmo Ratian mielestä kysymyksestä ollaan kehittämässä jo kieliriitaa ruotsinkielisten ja suomenkielisten välille.

- Lehtikommentit Ahvenanmaalla ovat olleet viime päivinä aika raflaavia. Meitä on verrattu muun muassa 1800-luvun siirtomaavaltoihin.

Ahvenanmaa-nimeä on käytetty jo 1600-luvulta lähtien ja Maarianhaminan suomenkielinen nimi on ollut käytössä kaupungin perustamisesta asti.

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/03/maanmitt...

Käyttäjän AarneHaln kuva
Aarne Halén

>Suomen ruotsalainen kansanpuolue on avoimesti suomalaisvastainen (anti->finsk) puolue. Sen lähtökohdat ovat juuri freudenthalilaisessa >ideologiassa.

Jänskää, minua, satunnaista tallaajaa lainataan näin ihan nimeäni käyttäen. Todettakoon tähän väliin, että kuppikuntaisia ja ahdasmielisiä ovat myös tuon tapaiset kommentit.

Mitä ihmettä kumpikaan osapuoli tässä tai missään muussakaan väittelyssä kokee hyötyvänsä antagonistisella polemisoinnilla? Ahvenanmaalaiset ovat hölmöjä, kun tekevät numeron jostain Google Mapsin kartoista, mutta johtopäätökset mitä tässä artikkelissa ja varsinkin kommenteissa esitetään ovat vähintäänkin samaa kaliiberia.

Kannattaisiko muistaa että kaikilla on syynsä näkökulmiinsa, ja varsin harva ihminen näkee asiat täysin yksioikoisesti. Toivon ettette tekään kommenteja esittäneet ole oikeasti noin yksioikoisia, kuin täällä annatte ymmärtää.

Aarne Halén

Susanna Kinnunen

Mikä näitä vanhoja nostaa välillä ylös listalla? Ihan omituista.

Toimituksen poiminnat